Subsidiescan

Prinsjesdag 2024 subsidiespecial

Gisteren vond opnieuw de derde dinsdag van september plaats: Prinsjesdag 2024. Het kabinet legt voor 2025 de nadruk op het verbeteren van koopkracht en het waarborgen van veiligheid. Tegelijkertijd blijft het terugdringen van de woningnood een topprioriteit. Het doel is om volgend jaar 100.000 nieuwe woningen te realiseren, niet alleen door sneller te bouwen, maar ook door bestaande gebouwen beter te benutten. Verduurzamingsmaatregelen spelen hierbij een belangrijke rol en moeten onder andere zorgen voor lagere energiekosten voor huurders. Mede om deze reden blijft verduurzaming een speerpunt voor het kabinet.

In dit artikel zetten we de belangrijkste ontwikkelingen rondom subsidies voor verduurzaming en monumentenzorg voor je op een rij.

 

Duurzaam bouwen

EIA | Energie-Investeringsaftrek
Het budget voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) wordt met €10 miljoen minder verhoogd dan voorheen was bepaald. In plaats van een verhoging naar €441 miljoen, wordt het budget in 2025 verhoogd naar €431 miljoen en in 2026 naar €460 miljoen. Deze aanpassing is bedoeld om de kosten te dekken van een wijziging in de CO2-heffing voor de glastuinbouwsector. Ondanks dit blijft de EIA een interessante subsidieregeling voor bedrijven die willen investeren in energiebesparende technieken.

 

MIA/VAMIL | Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen
Vanaf 2025 worden de bezwaar- en beroepsprocedures voor deze regelingen geïntegreerd met het aanvraagproces van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), net zoals bij de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit zorgt voor een efficiëntere afhandeling en meer duidelijkheid voor aanvragers. Daarnaast wordt een deel van het budgetoverschot van de Vamil gebruikt om het tekort bij de MIA aan te vullen, zodat deze regeling voor milieuvriendelijke investeringen toegankelijk blijft​.

Lees hier meer over de EIAde MIA, of VAMIL.

 

SDE++ | Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie
Het kabinet heeft besloten om in 2024 een openstellingsbudget van €11,5 miljard beschikbaar te stellen voor de SDE++-regeling. Dit budget is gebaseerd op de kasramingen en dient ter ondersteuning van verdere verduurzaming. Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd, waaronder een evaluatie van de eerste drie jaar van de SDE++ (2020-2022) en studies naar de toekomst van zon- en windenergie. De resultaten van deze onderzoeken, waarvan een deel al in maart 2024 aan de Tweede Kamer is gepresenteerd, zullen helpen bij de verdere ontwikkeling van de regeling.

Daarnaast zijn er drie nieuwe categorieën toegevoegd voor de elektrificatie van de industrie: thermische opslag voor hoge temperatuurwarmte, proces geïntegreerde warmtepompen en waterstofproductie via elektrolyse ondersteund door een power purchase agreement. Verdere inzichten over de SDE++ worden in het vierde kwartaal van 2024 verwacht​.

Lees hier meer over de SDE++.

 

Nieuwe subsidie die bestaande subsidies bundelt – SAH, ISDE, SVVE & DUMAVA
In 2025 worden verschillende regelingen aangepast om de verduurzaming van huurwoningen verder te stimuleren. Vanaf 1 april 2025 worden subsidies voor het aansluiten op een warmtenet gebundeld in één nieuwe regeling. Deze nieuwe subsidie vervangt onder andere de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH), en delen van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) en de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE).

 

DUMAVA | Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed
Naast bovengenoemde aanpassing, wordt ook het kasritme van de DUMAVA-middelen aangepast. Dit komt omdat de aanvragen voor deze regeling trager verlopen dan verwacht. Een deel van het budget voor DUMAVA wordt doorgeschoven naar 2025, 2027 en 2028.

Lees hier meer over DUMAVA.

 

SVOH | Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen
De SVOH voor particuliere verhuurders wordt verlengd tot 1 januari 2030, met vereenvoudigingen in het aanvraagproces. Door de normering dat vanaf 2029 geen woningen met energielabel E, F of G meer verhuurd mogen worden, wordt verwacht dat de vraag naar deze subsidie zal toenemen.

Lees hier meer over de SVOH.

 

SZGW | Stimuleringsregeling Zorggeschikte Woningen
In 2025 wordt de SZGW opnieuw opengesteld, met financiële ondersteuning voor de bouw van 80.000 geclusterde en 40.000 zorggeschikte woningen.

Lees hier meer over de SZGW.

 

Monumentenzorg

De instandhouding van rijksmonumenten blijft ook in 2025 een belangrijk aandachtspunt binnen de Erfgoedwet. Via regelingen zoals de Subsidieregeling instandhouding monumenten (SIM) en de Woonhuissubsidie wordt actief geïnvesteerd in het behoud van cultureel erfgoed. Het budget voor monumentenzorg stijgt in 2025 naar €177 miljoen, waarmee de overheid verdere restauratie- en instandhoudingsprojecten ondersteunt. Een incidentele investering van €25 miljoen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is specifiek gericht op de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed, en versterkt de bestaande Duurzame monumentenplusleningen (DML+).

Daarnaast biedt het Nationaal Restauratiefonds (NRF) aanvullende financieringsmogelijkheden via hypothecaire leningen, met recent uitgebreide achterborgregelingen. Dit maakt het voor monumenteigenaren gemakkelijker om projecten te financieren, wat kan leiden tot meer restauraties en dus ook een toename in subsidieaanvragen, zoals via de SIM-regeling.

Lees hier meer over de SIM.

 

Industrie

VEKI | Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie
Het budget voor de VEKI-regeling is op het moment van schrijven nog voor 99% beschikbaar, en aanvragen kunnen worden ingediend tot 31 januari 2025. Door de beperkte belangstelling voor deze regeling is het echter onzeker of er na deze datum een nieuwe openstelling zal volgen. Ondernemingen die willen profiteren van deze subsidie voor klimaatgerichte investeringen worden daarom aangeraden om tijdig een aanvraag in te dienen.

Lees hier meer over VEKI.

 

TSE & DEI+ | Topsector Energie & Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie
In 2025 wordt binnen de TSE de DEI+ regeling opnieuw opengesteld met een maximaal subsidiebedrag van €30 miljoen per project. Deze regeling is bedoeld om grootschalige demonstratieprojecten te ondersteunen die bijdragen aan CO₂-reductie en verduurzaming. Naast de reguliere DEI+-categorieën worden er vanuit het Klimaatfonds specifieke openstellingen aangekondigd voor technologieën zoals alcohol-to-jet, E-fuels, geothermie en de nieuwe DEI+ XL-categorie, gericht op grotere opschalingsprojecten. Deze initiatieven zijn bedoeld om innovatie in de energiesector te versnellen en de klimaatdoelstellingen voor 2030 te ondersteunen.

Lees hier meer over TSE.
Lees hier meer over DEI++.

 

Benieuwd naar de kansen voor jouw project? Doe alvast onze subsidiescan of neem gerust contact met ons op.

Subsidie aanvragen?