Subsidiescan

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

DE REGELING

De SDE++ regeling is de opvolger van de SDE+. Inhoudelijk zijn er enkele wijzigingen, maar daarnaast betreft het voornamelijk een verbreding van het aantal technieken dat gebruik kan maken van de regeling. De SDE++ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie.

De CO2-uitstoot van Nederland moet in 2030 49% lager zijn dan in 1990. In 2050 moet dit 95% lager zijn. De SDE++ helpt deze doelstellingen te behalen. De subsidie is er voor bedrijven en (non-)profitinstellingen in sectoren als de industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw en de gebouwde omgeving. Met deze regeling stimuleert de overheid zowel de productie van duurzame energie als CO2-verlaging. Zo zorgt de overheid ervoor dat de energietransitie in Nederland haalbaar en betaalbaar blijft.

DE VOORDELEN

Met de SDE++ regeling wordt de duurzame energietransitie in Nederland gestimuleerd. De subsidie is een vergoeding voor het onrendabele deel van groene stroom. Per kWh opgewekte energie ontving u in 2021 maximaal 7,2 cent bij installaties tot 1 MW en 6,5 cent in bij grotere installaties. Dit heet het basisbedrag. Het basisbedrag wordt gecorrigeerd met een correctiebedrag. Dit correctiebedrag is afhankelijk van de ontwikkeling in de stroomprijs en de waarde van garanties van oorsprong. Wanneer de stroomprijs stijgt, stijgt het correctiebedrag mee. Op deze manier ontvangt u altijd evenveel voordeel van de opgewekte energie van uw zonnepanelen.

DE VOORWAARDEN

 

  • Er dient tenminste 15kWp aan vermogen te worden geplaatst (ongeveer 55 panelen).
  • De aansluiting moet groter zijn dan 3 x 80 Ampère.
  • Is er een omgevingsvergunning nodig in het geval van nieuwbouw, veldopstelling of bij
    plaatsing van de panelen op een monument? Dan moet de benodigde omgevingsvergunning
    zijn verstrekt voordat een SDE++ aanvraag kan worden ingediend. De omgevingsvergunning
    hoeft nog niet onherroepelijk te zijn.
  • Bij een installatie groter dan 1 MW moet een haalbaarheidsstudie worden meegestuurd met de aanvraag.

 

Omdat de subsidiebedragen sterk naar beneden zijn bijgesteld, raden wij af om een aanvraag in te dienen als het om minder dan 300 panelen gaat.

SDE++ BUDGET 2022

€ 11 miljard

WANNEER INSCHRIJVEN?

De SDE++ kent vier tranches, waarvan er slechts drie relevant zijn voor zonnepanelen. Per tranche wordt het maximale aanvraagbedrag per kWh hoger. U kunt éénmaal inschrijven op een
subsidietranche en hierbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. U dient dus een keuze maken. Schrijft u in voor de eerste tranche? Dan is de subsidie relatief laag, maar de kans op uitputting van het budget ook lager. Dient u in een latere tranche in, dan is het risico hoger dat het budget is uitgeput. De praktijk heeft uitgewezen dat indienen in de laatste tranche zinloos is.

De aanvraagbedragen per tranche zijn voor 2022 nog niet gepubliceerd.

SUBSIDIE VOOR SDE++
Vergoeding voor duurzaam opgewekte energie.

SUBSIDIEHOOGTE
Afhankelijk van de grootte van de installatie.

INDIENTERMIJN
Nu gesloten                                          Nieuwe openstelling juni 2022

Direct weten of u in aanmerking komt?

Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten op +31 30 228 92 40

VAN DRAECKEBURGH: UW SPECIALIST IN SUBSIDIES

Onze specialisten hebben jarenlange ervaring met de SDE regeling. Ze kunnen u dan ook uitstekend adviseren over de mogelijkheden en de manier van indienen die het subsidievoordeel kan maximaliseren.

— Meer over onze werkwijze en voordelen
Heeft u vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar!