Subsidiescan

De nieuwe Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam – Monumentenzorg

Op dinsdag 22 november mochten wij op bezoek komen bij een van onze opdrachtgevers; de Universiteit van Amsterdam. We kregen een rondleiding in het gebouw dat gaat dienen als de nieuwe Universiteitsbibliotheek. Deze monumentale panden, voorheen bekend als De Tweede Chirurgische Kliniek en het daarbij behorende Zusterhuis, worden volledig gerestaureerd en gerenoveerd en er wordt een deel nieuwbouw aan toegevoegd. Het nieuwe gebouw is ontworpen om voor iedereen een openbare plek te creëren waar kennis vrij toegankelijk is. De bibliotheek zal zeven dagen per week 16 uur per dag geopend zijn voor het publiek en zal 7 kilometer aan boeken gaan huisvesten.

 

Restauratiesubsidie

Ter financiële ondersteuning voor dit herbestemmingsproject werkte onder andere Marloes, Subsidie Consultant Monumentenzorg, vanuit Van Draeckeburgh aan dit bijzondere project. Zij heeft namens de Universiteit van Amsterdam een restauratiesubsidie aangevraagd bij de provincie Noord-Holland.

 

Marloes vertelt: “Zelden zie je zo’n enorme drive bij betrokkenen van een project als dat van de Universiteitsbibliotheek. De ‘UB’ zal een zeer belangrijke en verbindende rol vervullen onder studenten én het publiek in Amsterdam. Het is echt een project waar je je extra voor wil inzetten, ook als subsidie consultant.”

 

Naast de restauratiesubsidie vroeg Hjalmar ook de SDE++ subsidie aan voor dit project. Deze is inmiddels toegekend.

 

   

 

Een uitdaging voor engineers

Tijdens de rondleiding op de bouwplaats van de nieuwe Universiteitsbibliotheek leerden we over de oorspronkelijke kamers in het voormalige Binnegasthuisziekenhuis, hun nieuwe doeleinden en alle belangrijke aanpassingen die gedaan moeten worden. Een eis van gemeente Amsterdam was bijvoorbeeld dat er een fietsenparkeerplaats moest komen. Hier moest een kelder voor worden gegraven waar een knap staaltje engineering aan te pas kwam. Ook de oorspronkelijke houten fundering moest worden vervangen door 650 geboorde palen die tot 23 meter diep de grond in zijn gegaan. Dit was nodig vanwege de toegevoegde kelder en het gewicht van de toekomstige bezoekers en de 7 kilometer aan boeken. We kunnen niet wachten om de Universiteitsbibliotheek te bezoeken bij de verwachte opening in 2024.

 

Benieuwd naar de bouw van onder andere de indrukwekkende atriumkap die een centraal onderdeel gaat zijn van de bibliotheek? Lees het artikel en bekijk de video van de bouw hier.

Subsidie aanvragen?