Subsidiescan

Paushuize in Utrecht werd in 1517 gebouwd als privé-residentie van Adriaan Boeyens, de enige Nederlandse Paus ooit. Van Draeckeburgh regelde subsidie voor het onderhoud aan dit 500 jaar oude monument.

Paushuize: een pand met rijke historie

In 1517 liet Adriaan Floriszoon Boeyens, de latere paus Adrianus VI, de grootste privé-residentie van de stad Utrecht bouwen. Vijfhonderd jaar later bestaat Paushuize nog steeds.

De naam Paushuize
Toen Boeyens in 1517 het huis liet (ver)bouwen, was hij bisschop in Tortosa, Spanje. Het was zijn oorspronkelijke doel bij terugkeer in Utrecht zijn oude dag er door te brengen. Zo ver kwam het echter niet. In 1822 werd hij namelijk gekozen als de eerste en enige Nederlandse Paus. Niet voor lang, want in september 1523 stierf hij in Rome. Als eerbetoon aan Adrianus noemden de Utrechters het huis ‘Paushuize’.

Ontvangsten
In de loop van de eeuwen is het huis in bezit geweest van diverse adellijke families. Ook werd het pand door het Rijk en de provincie vaak ingezet als ontvangstruimte voor hoogwaardige gasten en als verblijf voor de Commissaris van de Koning(in). Inmiddels is het pand eigendom van de provincie Utrecht en wordt het gebruikt als locatie voor representatieve aangelegenheden, ontvangsten, bijeenkomsten en trouwerijen.

Onderhoud aan een 500 jaar oud pand
Na vijfhonderd jaar staat het pand er nog steeds goed bij. Om dit zo te houden, blijft goed onderhoud noodzakelijk. Zo bleek het schilderwerk aan een beurt toe te zijn en waren er enkele gebreken aan het dak en de dakgoten. In opdracht van de provincie Utrecht heeft Van Draeckeburgh subsidie geregeld voor de onderhoudswerkzaamheden. Met deze subsidie komt het Rijk monumenteneigenaren tegemoet in de kosten. Door regelmatig onderhoud uit te voeren aan Paushuize, is een kostbare restauratie op termijn nog niet nodig.

Subsidie aanvragen?

laatste nieuws

26 augustus 2024
Twee Nieuwe Subsidieregelingen voor Laadinfrastructuur: SPRILA en SPULA
08 juli 2024
Nieuwe Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM)
01 juli 2024
Duurzaam en Saamhorig: Het Project STEK in Rosmalen