Subsidiescan

Prinsengrachtziekenhuis – Een duurzaam rijksmonument

De herontwikkeling van het voormalig Prinsengrachtziekenhuis laat zien dat het heel goed mogelijk is om een rijksmonument te verduurzamen. Het 19e-eeuwse complex krijgt een nieuwe bestemming als flexkantoor.

 

Complicerende factoren
Hartje Amsterdam, een 45-meter lange gevel, een oppervlakte van 6000 vierkante meter, een zeer slechte staat van onderhoud en de status van rijksmonument. Er zijn projecten die minder complexiteit met zich meebrengen. Projectontwikkelaar Millten durfde het aan en kocht het complex samen met ontwikkelaar COD. Er volgde een verbouwing van 5 jaar: COD liet in de voormalige kraamvleugel appartementen bouwen, Millten verzorgde de transformatie van ziekenhuis naar comfortabele kantoorruimte.

 

Clubhuis voor ondernemers
‘Flexkantoor’ is eigenlijk niet de juiste term. Exploitant Fosbury & Sons heeft eerder een ‘clubhuis voor ondernemers’ voor ogen, een plek die recht doet aan de energie en de creativiteit van de ondernemerscultuur in Amsterdam. Dus naast de privé werkplekken en meeting rooms is er ook een eigentijds restaurant. Je kunt vergaderen in de oude operatiekamer met uitzicht op de grachten of koffie drinken in de bar. Nieuw gecreëerde balkons en omlopen zorgen voor contact met buiten en de binnentuin nodigt uit tot een rustmoment. Eind 2019 kunnen vernieuwende ondernemers hier hun intrek nemen.

 

Van energielabel G naar A
De herontwikkeling van het Prinsengrachtziekenhuis is een voorbeeldproject: een monument verduurzamen kan wel degelijk! Met de grondige verbouwing is een sprong gemaakt van energielabel G naar A. De originele glas-in-lood-ramen, de houten balkconstructies en andere karakteristieke details zijn nu gecombineerd met hedendaags comfort en duurzaamheid. Dat laatste heeft geresulteerd in subsidievoordeel via meerdere regelingen: Groenverklaring, EIA, MIA, restauratiesubsidie vanuit de provincie Noord-Holland en ISDE. En daar wordt waarschijnlijk nog SIM-subsidie aan toegevoegd, deze aanvraag loopt nog.

 

Aanvragen vóór half augustus: Restauratie Rijksmonumenten Noord-Holland
De restauratie is mede mogelijk gemaakt door subsidie vanuit de provincie Noord-Holland. De provincie stimuleert de restauratie van rijksmonumenten die voor publiek toegankelijk zijn. Aanvragen voor deze regeling kunnen nog tot half augustus 2019 worden ingediend. Meer weten? Neem gerust contact op met onze gespecialiseerde adviseurs.

Subsidie aanvragen?

Gerelateerd nieuws

13 november 2023
Herontwikkeling van het Muntgebouw in Utrecht
06 juli 2022
Van Draeckeburgh zet zich in voor Stichting Jarige Job
10 mei 2022
Team Van Draeckeburgh: Een interview met Denise