Subsidiescan

Paushuize: een pand met rijke historie

In 1517 liet Adriaan Floriszoon Boeyens, de latere paus Adrianus VI, de grootste privé-residentie van de stad Utrecht bouwen. Vijfhonderd jaar later bestaat Paushuize nog steeds.

 

De naam Paushuize

Toen Boeyens in 1517 het huis liet (ver)bouwen, was hij bisschop in Tortosa, Spanje. Het was zijn oorspronkelijke doel bij terugkeer in Utrecht zijn oude dag er door te brengen. Zo ver kwam het echter niet. In 1822 werd hij namelijk gekozen als de eerste en enige Nederlandse Paus. Niet voor lang, want in september 1523 stierf hij in Rome. Als eerbetoon aan Adrianus noemden de Utrechters het huis ‘Paushuize’.

 

Ontvangsten

In de loop van de eeuwen is het huis in bezit geweest van diverse adellijke families. Ook werd het pand door het Rijk en de provincie vaak ingezet als ontvangstruimte voor hoogwaardige gasten en als verblijf voor de Commissaris van de Koning(in).

Inmiddels is het pand eigendom van de provincie Utrecht en wordt het gebruikt als locatie voor representatieve aangelegenheden, ontvangsten, bijeenkomsten en trouwerijen.

 

Onderhoud aan een 500 jaar oud pand

Na vijfhonderd jaar staat het pand er nog steeds goed bij. Om dit zo te houden, blijft goed onderhoud noodzakelijk. Zo bleek het schilderwerk aan een beurt toe te zijn en waren er enkele gebreken aan het dak en de dakgoten. In opdracht van de provincie Utrecht heeft Van Draeckeburgh subsidie geregeld voor de onderhoudswerkzaamheden. Met deze subsidie komt het Rijk monumenteneigenaren tegemoet in de kosten. Door regelmatig onderhoud uit te voeren aan Paushuize, is een kostbare restauratie op termijn nog niet nodig.

Terug naar overzicht
Subsidie aanvragen?

Gerelateerd nieuws

13 november 2023
Herontwikkeling van het Muntgebouw in Utrecht
06 juli 2022
Van Draeckeburgh zet zich in voor Stichting Jarige Job
10 mei 2022
Team Van Draeckeburgh: Een interview met Denise