In de eerste maanden van het jaar is ons monumententeam erg druk met de aanvragen voor de Instandhoudingssubsidie voor Rijksmonumenten (SIM), daarom laten we iedere week een bijzonder project zien. Deze week: Het Witte Huis in Rotterdam.
Terwijl sceptici beweerden dat de slappe bodem van Rotterdam niet in staat zou zijn om een dergelijk gebouw te kunnen ondersteunen, verrees toch echt tussen 1897 en 1898 de eerste wolkenkrabber van Rotterdam. Om dit mogelijk te maken werden er duizend heipalen in de grond geslagen en kwam het oppervlak waarop het gebouw zou komen te staan een meter hoger dan de omgeving te liggen. Het gebouw werd als kantoorpand ontworpen door Willem Molenbroek en, geïnspireerd door de Amerikaanse bouw, een ware wolkenkrabber met tien verdiepingen en 43 meter hoogte. Het Witte Huis heeft niet alleen de waarde van de Rotterdamse grond bewezen, maar heeft zelfs het bombardement van 1940 wonder boven wonder overleefd.
Het kantoorgebouw bestaat uit een centraal trappenhuis en (voor die tijd zeer modern) lift en daaromheen liggende kantoorruimten. De onderste buitengevel is uit natuursteen opgetrokken en de hogere verdiepingen zijn voorzien van wit geglazuurd baksteen, afgewisseld met geometrische decoraties in Art Nouveau stijl. Bloemmotieven, draken, in de rijke decoratie is er zeer veel te zien. De beelden op de eerste verdieping symboliseren de personificaties van onder andere de zeevaart en de nijverheid.
Als zijnde één van de eerste wolkenkrabbers van Europa en met haar eclectische decoratie is Het Witte Huis van grote architectuurhistorische waarde voor ons land. Vandaag de dag biedt het nog altijd ruimte aan kantoren en horeca.
Ook voor dit rijksmonument draagt de SIM subsidie bij aan het onderhoud en daarmee voortbestaan van dit bijzondere stukje geschiedenis.
Meer weten over de subsidiemogelijkheden voor uw rijksmonument? Bezoek onze pagina over de SIM subsidie voor meer informatie of neem direct contact op met onze subsidiespecialisten.