Subsidiescan

Monument van de week: Kasteel Doenrade

In de eerste maanden van het jaar is ons monumententeam erg druk met de aanvragen voor de Instandhoudingssubsidie voor Rijksmonumenten (SIM), daarom laten we iedere week een bijzonder project zien. Deze week: kasteel Doenrade in de gelijknamige plaats in Zuid-Limburg.

 

De historie van kasteel Doenrade (destijds Doonderhuuske genoemd) begint al rond 1117, toen het oorspronkelijke kasteel tot stand kwam. Hiermee is het één van de oudste kastelen van Limburg en één van ons oudste rijksmonumenten. Met zo’n bestaansgeschiedenis heeft het kasteel dan ook veel bewoners en bestemmingen gehad. Het oorspronkelijke gebouw werd in de twaalfde eeuw gebouwd als slot met grachten eromheen. De eerste eeuwen woonden er adellijke families en ook werd er rechtgesproken in het kasteel.

 

Het huidige witgepleisterde gebouw is sinds de 16de eeuw tot stand gekomen op de plaats van het oorspronkelijke kasteel. Het is een haakvormig herenhuis met een binnenplaats, opgetrokken uit baksteen. Op de verschillende delen van het gebouw zijn diverse jaartallen te zien, er is dus veel verbouwd door de eeuwen heen. De huidige vorm is pas definitief geworden in de jaren ’30 van de twintigste eeuw, toen er een vleugel en de toren werden toegevoegd. In de twintigste eeuw heeft kasteel Doenrade diverse bestemmingen gehad. Zo was het een nonnenklooster, politieschool en meubelzaak. Vanaf 1985 heeft het een horecabestemming gekregen. Momenteel is kasteel Doenrade een Saillant Collection hotel en is het dus mogelijk om zelf in één van de 20 kasteelkamers te verblijven!

 

Ook voor dit rijksmonument draagt de SIM subsidie bij aan het onderhoud en daarmee voortbestaan van dit bijzondere stukje geschiedenis.

 

Meer weten over de subsidiemogelijkheden voor uw rijksmonument? Bezoek onze pagina over de SIM subsidie voor meer informatie of neem direct contact op met onze subsidiespecialisten.

Moderne gebouwen zeggen me niet zo veel, maar monumenten des te meer. Het verhaal erachter, de geschiedenis in combinatie met bouwkunde, dat trekt mij aan in deze functie.

Contactpersoon Vdsf
Denise
Subsidie aanvragen?

Gerelateerd nieuws

13 november 2023
Herontwikkeling van het Muntgebouw in Utrecht
06 juli 2022
Van Draeckeburgh zet zich in voor Stichting Jarige Job
10 mei 2022
Team Van Draeckeburgh: Een interview met Denise