Subsidiescan

Monument van de week: Brasserie Paardenburg te Amstelveen

Sinds 1594 stond er een houten boerderij op deze plek aan de Amstel. Met zo’n prachtlocatie, direct aan het water, was in de 17de eeuw al duidelijk dat dit een ideale horecagelegenheid zou zijn. Het oorspronkelijke houten bouwwerk werd dan ook vanaf 1647 als uitspanning in gebruik genomen en vanaf moment ‘Paardenburg’ genoemd.

 

Door de toenemende drukte van het transport per koets, kar, schip en paard langs de Amstel, was de toenmalige eigenaar in 1702 in staat om het stenen pand te laten bouwen dat vandaag de dag nog staat. Inmiddels is dit rijksmonument één van de meest historische en beroemde horecabedrijven van ons land.

 

Paardenburg heeft in haar honderden jaren bestaan alles meegemaakt: de ene uitbater werd er schatrijk, de andere ging failliet. De menukaart heeft alles omvat, van bitterbal tot haute cuisine, maar het gebouw heeft de tand des tijds doorstaan.

 

Door de eeuwen heen heeft het pand diverse transformaties ondergaan, er is voortdurend aangebouwd en bijgebouwd. De karakteristieke veranda stamde oorspronkelijk uit 1900 en is in de 20ste eeuw vervangen en vervolgens dichtgemaakt. Nu kan er het hele jaar door van de serre gebruik gemaakt worden. De oorspronkelijke klinkervloer in de serre laat een stukje van de historie zien.

 

Landelijke en regionale subsidies maken de restauratie en het voortbestaan van unieke rijksmonumenten als deze mogelijk. Wij als Van Draeckeburgh hebben met succes de SIM subsidie aangevraagd. Toekenning van de Instandhoudingssubsidie voor Rijksmonumenten (SIM) maakt dat het karakter en de historie van dit bijzondere rijksmonument behouden blijft voor toekomstige generaties.

 

Meer weten over de SIM subsidie? Klik hier.

KIEZEN VOOR ERFGOED BETEKENT EEN BEWUSTE KEUZE MAKEN, NIET ALLEEN VOOR JEZELF, MAAR OOK VOOR ANDEREN EN TOEKOMSTIGE GENERATIES. DIT KAN EEN FLINKE UITDAGING ZIJN. HET IS GEWELDIG OM DEEL UIT TE KUNNEN MAKEN VAN EEN GEDREVEN EN PROFESSIONEEL TEAM DAT ERNAAR STREEFT HIER EEN MOOIE BIJDRAGE AAN TE KUNNEN LEVEREN.

Contactpersoon Vdsf
Emily
Subsidie aanvragen?

Gerelateerd nieuws

13 november 2023
Herontwikkeling van het Muntgebouw in Utrecht
06 juli 2022
Van Draeckeburgh zet zich in voor Stichting Jarige Job
10 mei 2022
Team Van Draeckeburgh: Een interview met Denise