Subsidiescan

Kantoorpanden van grootste vastgoedeigenaren onvoldoende duurzaam

Vastgoed is nog altijd een van de grootste veroorzakers van CO2-uitstoot. Stichting Natuur & Milieu heeft vastgesteld dat meer dan de helft van de panden van de twintig grootste vastgoedeigenaren niet voldoet aan de norm van energielabel C.

 

Niet verduurzamen is verkeerde zuinigheid Een kwart van de kantoorpanden in Nederland is in bezit van slechts twintig vastgoedeigenaren. Veel van hen hebben nog onvoldoende geïnvesteerd in duurzaamheid, de energie stroomt bij een groot deel van de panden letterlijk naar buiten. Verkeerde zuinigheid, want energiebesparing levert juist substantieel voordeel op. Zowel maatschappelijk als economisch. Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Een duurzaam pand is een directe indicatie voor maatschappelijke betrokkenheid. De lagere energierekening levert financieel voordeel op. Prettig voor de eigenaar, wanneer deze het pand zelf in gebruik heeft. Maar ook bij verhuur is dit een pré, een energiezuinig label maakt een pand aantrekkelijker voor verhuur. Daarnaast is er een belangrijk langetermijnvoordeel: de waarde van groen vastgoed zal onvermijdelijk gaan stijgen ten opzichte van bruin vastgoed.
Naar aanleiding van het Energieakkoord werkt minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan een nieuw voorstel. Vanaf 2023 zal het energielabel C voor kantoren waarschijnlijk verplicht zijn.

Subsidieregelingen voor duurzame gebouwen

De overheid heeft een ruim budget beschikbaar gesteld om de verduurzaming te stimuleren. Zowel voor het energiezuiniger maken van een pand als voor het duurzaam opwekken van energie zijn diverse subsidies beschikbaar:

 

  • Als vastgoed in aanmerking komt voor een BREEAM, GPR, LEED of groencertificaat, dan levert dit een fiscale subsidie op van 3, 6 of 9% van de bouwkosten.
  • Bij gebruik van zonnepanelen kan SDE+-subsidie gedurende de exploitatie oplopen tot meer dan de helft van de aanschafkosten.
  • Is de energieprestatie lager dan de norm of is er sprake van aantoonbare verbetering van het energielabel? Dan verstrekt de overheid een groenverklaring, waarmee banken rentekorting verlenen. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van een fiscale subsidie van 6,6% van de bouwkosten.
  • Er is subsidie beschikbaar voor duurzame warmteopwekking, zoals een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel.

 

Samenwerking ING REF en Van Draeckeburgh

Van Draeckeburgh is een samenwerking aangegaan met ING Real Estate Finance, een van de grootste financiers van vastgoed in Nederland. Van Draeckeburgh laat de klanten van ING REF zien welke subsidiemogelijkheden er zijn; dit verlaagt de drempel voor verduurzaming. Door maximaal gebruik te maken van de beschikbare subsidieregelingen worden de terugverdientijd en het rendement van een investering positief beïnvloed. Het partnerschap tussen ING REF en Van Draeckeburgh zorgt dus dat vastgoedeigenaren van A tot Z van advies worden voorzien, vanaf het idee tot de uitvoering van verduurzaming. Dit maakt verduurzaming makkelijk en een groene toekomst haalbaar.

Terug naar overzicht
Subsidie aanvragen?

Gerelateerd nieuws

23 november 2023
Duurzaam distributiecentrum voor DKL Equipment in Zwolle
20 november 2023
Transformatieproject: The Usual Hotel in Rotterdam
13 november 2023
Herontwikkeling van het Muntgebouw in Utrecht