Subsidiescan

2 degrees: gevolgen voor Nederland

De aarde warmt op en niemand ontkomt aan de gevolgen. We weten het allemaal, maar gek genoeg lijkt het ver van ons bed. Misschien goed om eens dicht bij huis te kijken, waar krijgen wij in Nederland mee te maken en kunnen we dit oplossen?

 

Als sponsor van de 2 Degrees Challenge heeft Mitchell Gmelich, directeur Van Draeckeburgh, begin mei deelgenomen aan de Spitsbergenreis. Tijdens deze reis, georganiseerd door ING Real Estate Finance, gaf een van de aanwezige biologen een toelichting op de gevolgen voor Nederland.

 

Evolutie is een normaal verschijnsel en de mens is in staat zich aan te passen. Zeker in Nederland hebben wij voldoende technologische en financiële mogelijkheden om hiermee om te gaan. Dat wil zeggen, als we binnen 4 jaar een omslag maken richting een circulaire economie en binnen de 2 graden opwarming blijven. Verduurzaming op korte termijn brengt milieuwinst én levert geld op door energiebesparing. Wachten we langer met reageren, dan wordt het een ander verhaal. Oplossingen gaan sowieso veel meer geld kosten en de onvoorspelbaarheid is nog veel groter.

Nederland krijgt te maken met de volgende veranderingen:

 

  • Een kouder klimaat. Klinkt tegenstrijdig, maar het klopt echt: de aarde warmt op en bij ons wordt het kouder. Heeft te maken met de warme golfstroom die niet meer langs ons land voert als er minder ijs is.
  • De zeespiegel stijgt, onze dijken kunnen het niveau niet aan. Dan loopt niet alleen de kelder vol water, maar er komt een muur van water die complete gebouwen plat slaat.
  • De onvoorspelbaarheid van ons klimaat neemt toe, er komen vaker slagregens en harde hagel. De schade aan landbouw en kassen wordt ongekend, met alle (financiële) gevolgen van dien.

 

Wetenschappers hebben de gevolgen van de opwarming jaren geleden al voorspeld. De voorspellingen blijken correct, alleen de termijn klopt niet. In ca. 15 jaar is teweeggebracht wat was voorspeld voor over 100 jaar. Dát is wat Spitsbergen laat zien. Het tempo van de klimaatverandering ligt veel hoger dan verwacht en daar moeten we op acteren. Door de goede investeringen te doen. Investeringen in duurzaamheid, die bijdragen aan beheersing van het klimaatprobleem. En als we dat nú doen, verdienen we er ook nog geld mee.

Terug naar overzicht
Subsidie aanvragen?

Gerelateerd nieuws

23 november 2023
Duurzaam distributiecentrum voor DKL Equipment in Zwolle
20 november 2023
Transformatieproject: The Usual Hotel in Rotterdam
13 november 2023
Herontwikkeling van het Muntgebouw in Utrecht