Subsidiescan

Subsidies voor verduurzamen in de industrie

De industrie kan een grote rol spelen in het verduurzamen van Nederland. Om dit proces te versnellen zijn er gelukkig veel subsidiemogelijkheden. Wij houden continu in de gaten welke regelingen er open zijn of open gaan en natuurlijk hoe ze inhoudelijk in elkaar zitten. Op deze manier kunnen wij jou het beste ondersteunen tijdens het aanvraagproces en zorgen dat deze een succes wordt. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor de industrie? Hieronder lichten we een aantal subsidieregelingen toe.

 

EIA en MIA voor de industrie

Binnen de bekende Energie Investeringsaftrek en de Milieu Investeringsaftrek zijn er verschillende mogelijkheden speciaal voor de industrie. Bij de EIA bestaan er codes voor de verduurzaming van industriële processen. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen die CO2 besparen in je productieprocessen, energie hergebruik, duurzame opslagsystemen, waterstofprocessen en koel- en/of vriessystemen. Voor de MIA wordt er gekeken naar bijvoorbeeld afvalverwerking, waterbesparing en -bescherming, circulair produceren en opslag. Het maximale netto fiscale voordeel van de EIA- en MIA-regeling ligt tussen de 9% en de 11% van de in aanmerking komende investeringskosten. Voor de EIA-regeling is er dit jaar €249 miljoen beschikbaar en voor de MIA-regeling is er dit jaar €192 miljoen beschikbaar.

 

Er zijn nog meer factoren binnen de regelingen die kunnen bijdragen aan de toekenning van deze fiscale subsidies. Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.

 

Versnelde Klimaatinvesteringen in de Industrie – VEKI

De VEKI-regeling is voor investeringen in materiële en immateriële activa die bijdragen aan het kosteneffectief reduceren van de CO2-emissies in Nederland. De subsidie kan 30% tot 70% van de investering bedragen. Om te voldoen aan de voorwaarden voor de VEKI-regeling zijn er een aantal punten van belang. Het spreekt misschien voor zich, maar allereerst is het zaak dat je een subsidie aanvraagt voor een industriële onderneming. Daarnaast moet de werking van de CO2-reducerende maatregelen die je wil nemen bewezen effectief zijn. Ook moet de tijd waarin de investeringskosten zich terugverdienen langer dan 5 jaar zijn.

 

De subsidie is beschikbaar voor verschillende thema’s:

  • Energie-efficiëntie
  • Recycling en hergebruik van afval
  • Lokale infrastructuur
  • Overige CO2 maatregelen

 

De VEKI-regeling van 2023 ging open op woensdag 15 maart en loopt door tot 9 januari 2024. Het budget is €138 miljoen. Neem het liefst zo snel mogelijk contact met ons op om samen te kijken naar de mogelijkheden. De regeling hanteert een first come, first serve beleid. Hoe eerder we een aanvraag kunnen indienen, hoe beter.

 

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing

Ook de ISDE-subsidie kan worden toegepast binnen de industrie. Als zakelijke gebruiker kan bij de ISDE een subsidie worden ontvangen voor de aanschaf van zonneboilers en (hybride) warmtepompen. Tot 31 december 2023 kan er ook subsidie worden verkregen voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Er is hiervoor in 2023 €350 miljoen beschikbaar. Het subsidiebedrag hangt af van de toegepaste techniek en de energieprestatie.

 

Deskundig advies

Naast bovenstaande regelingen zijn er ook mogelijkheden binnen de SDE++ regeling en de regeling Groen Projecten. Wij kijken samen met jou hoe we het meeste uit jouw project kunnen halen. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier, of bel gerust naar +31 30 228 92 40.

Subsidie aanvragen?