Subsidiescan

MIA voor Circulaire Woningen 2024

De Milieu Investeringsaftrek, de MIA, is een fiscale subsidie voor onder andere investeringen in circulaire bedrijfsgebouwen en huurwoningen. Door een fiscale subsidie wordt een aftrekpost op de vennootschap- of inkomstenbelasting verkregen. Waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Denk bij circulair bouwen aan modulair bouwen, houtbouw, of het afschalen van een bestaand gebouw en met de vrijgekomen materialen iets nieuws realiseren.

 

Veranderingen 2024 voor circulaire woningen

Het MIA-voordeel is dit jaar 30% tot 50% van de in aanmerking komende kosten, waarbij de 50% van toepassing is op kleine ondernemers. De belangrijkste wijziging ten opzichte van vorig jaar betreft de aangepaste MPG-score op basis van vierkante meters en woningtype, met vooral verscherpingen voor grotere woningen. De circulaire code stelt nu een eis van 50% demontabele producten i.p.v. 25%, maar wel zonder de noodzaak van herbruikbaarheid. Tevens is de formule voor de calculatie van het maximale voordeel aangepast.

 

Voorwaarden

▪ De toegepaste materialen bestaan op volumebasis ten minste uit:

  1. 50% hernieuwbare grondstoffen, of
  2. 25% hergebruikte bouwproducten, of
  3. 50% demontabele en herbruikbare bouwproducten.

 

▪ Al het aangeschafte hout dat verwerkt wordt, voldoet aan de eisen voor duurzaam hout zoals gesteld door het Timber Procurement Assesment Commitee.

 

▪ Uit een MPG-berekening blijkt dat het woongebouw een milieuprestatie kent welke afhankelijk van de omvang het type gebouw maximaal €0,50 aflopend tot 0,38 per m2 per jaar.

 

▪ Gedurende de gehele levensduur van het gebouw dient er een actuele rapportage of dataset beschikbaar te zijn van alle elementen en componenten van het gebouw.

 

▪ De fiscale subsidie kan oplopen tot maximaal 11% van de bouwkosten of 30% van de meerkosten voor het circulaire project.

 

Kansen

De overheid streeft naar een circulaire economie. Daarom zien wij veel kansen binnen de MIA-circulair code. De voorbereiding en de aanvraagprocedure kunnen wel intensief zijn en kennen best een aantal aandachtspunten. Wacht daarom niet te lang.

 

Benieuwd wat er mogelijk is voor jouw project? We helpen graag! Neem gerust contact met ons op. Dit kan via het contact formulier, of bel ons via +31 30 228 92 40.

Subsidie aanvragen?