Subsidiescan

Evaluatie van MIA/Vamil 2017-2021: Succesvolle Impuls voor Milieuvriendelijke Investeringen

Iedere 5 jaar dienen fiscale regelingen met een wettelijke grondslag te worden geëvalueerd.

 

Evaluatie

Onlangs werd de evaluatie van de fiscale regelingen MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen) voor de periode 2017-2021 gepubliceerd. Deze regelingen dragen actief bij aan het bereiken van milieudoelen door middel van innovatie.

 

Uit de kamerbrief blijkt dat de MIA effectief is in het stimuleren van milieuvriendelijke investeringen. Tijdens deze periode ondersteunde MIA/Vamil bijna €11 miljard aan milieuvriendelijke investeringen, wat resulteerde in 110.000 investeringen. Door dit succes is het zeer waarschijnlijk dat deze regeling wordt verlengd tot 2029 en bovendien een iets hoger budget krijgt.

 

In de evaluatie is er ook aandacht voor ‘freeriders,’ doelend op ondernemers die dezelfde investeringen zouden hebben gedaan zonder de fiscale subsidie. Ondanks de aanwezigheid van freeriders is MIA/Vamil erin geslaagd een aanzienlijke investeringssom te genereren van ondernemers die zonder de subsidie geen investering zouden hebben gedaan.

 

De overheid gaat de optie onderzoeken of de MIA omgezet kan worden in een geldelijke subsidie. Daarnaast zal zij conform de aanbeveling van onderzoekers de toekomstige Milieulijsten strikter actualiseren.

 

MIA-subsidie aanvragen?

Benieuwd of MIA/VAMIL iets kan betekenen voor jouw project? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Subsidie aanvragen?