Subsidiescan

Koepelgevangenis Arnhem

Vandaag zetten we een fascinerend project in de schijnwerpers. Van Draeckeburgh mocht in opdracht van eigenaar Q Hospitality Group de aanvragen verzorgen voor de Koepel, het administratiekantoor en Poortgebouw van de Rijksmonumentale voormalige gevangenis in Arnhem. Dit gebeurde tijdens de Subsidie Instandhouding Monumenten-ronde van 2023. Een fantastisch mooie opdracht voor een imposant monument met een rijke geschiedenis.

Het gevangeniscomplex werd ontworpen door Johan Metzelaar en gebouwd in 1882 in neorenaissance-stijl. In 1886 werd deze in gebruik genomen. Het gebouw bestond toen uit een cellengebouw, een poort- en administratiegebouw, een dienstgebouw, een voormalige kapel en een ringmuur. In 2015 werd de inrichting gesloten en heeft het gebouw een tijd gediend als opvangcentrum voor vluchtelingen. Het complex wordt momenteel ontwikkeld tot o.a. hotel met diverse horeca outlets en wordt nu gebruikt voor verschillende evenementen. Je kunt er vergaderen, een rondleiding krijgen en zelfs een ontsnappingspoging wagen in de escape room, ingericht in het cellencomplex.

Pien Verberne van team monumentenzorg zegt:

Het is zo mooi om te zien dat een bijzonder monument als dit opnieuw in gebruik wordt genomen en waarbij echt moeite wordt gedaan om juist iets te doen met het monumentale karakter van het pand, en dus de geschiedenis. Daarnaast voelt het goed dat de SIM subsidie een waardevolle bijdrage levert aan de instandhoudingsopgave van dit prachtige stuk cultureel erfgoed.

Subsidie aanvragen?

laatste nieuws

08 juli 2024
Nieuwe Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM)
01 juli 2024
Duurzaam en Saamhorig: Het Project STEK in Rosmalen
27 juni 2024
Financieringsstelsel Monumentenzorg onder de loep