Subsidiescan

De deuren van Felix Meritis, gelegen aan de Keizersgracht in Amsterdam, zijn sinds 2017 gesloten. Het pand, dat met zijn Korinthische zuilen doet denken aan een Griekse tempel, dateert uit 1788 en wordt grondig gerenoveerd.

Renovatie en verduurzaming van Felix Meritis

‘Gelukkig door verdiensten’
Felix Meritis werd gebouwd in opdracht van het gelijknamige genootschap, dat zich richtte op bevordering van kunst en wetenschap. Hier kwamen Verlichtingsdenkers bijeen om te luisteren naar muziek en te discussiëren over kunst, cultuur en wetenschappen. Deze disciplines vormden de basis voor de verschillende ruimtes in het pand, zoals een ovale concertzaal, een ‘Teekenzaal’ met ruime lichtinval dankzij de ramen aan drie kanten en een ‘Zuilenzaal’ voor de letterkunde, met bijzondere boekenkasten. Tegenwoordig wordt de imposante locatie gebruikt voor bijeenkomsten en evenementen.

In de steigers
De renovatie is in volle gang, de heropening van Felix Meritis wordt zomer 2019 verwacht. Het interieur werd eerst volledig gestript, inmiddels wordt er weer opgebouwd. De werkzaamheden betreffen meer dan het opbouwen en het in ere herstellen van monumentale elementen, ook duurzaamheid speelt een rol. Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om moderne technieken toe te voegen en het energielabel te verbeteren. Alle verlichting wordt energiezuinig en er wordt duurzaam hout toegepast.

Subsidie voor onderhoud, restauratie en verduurzaming
De kosten van een dergelijke renovatieproject zijn aanzienlijk, maar gelukkig neemt de overheid een deel hiervan voor haar rekening. De provincie Noord-Holland draagt bij in de kosten via restauratiesubsidie en voor het onderhoud hebben we succesvol een SIM-aanvraag ingediend. Daarnaast levert de verduurzaming van het pand fiscaal voordeel op via de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Contactpersoon Vdsf
Subsidie aanvragen?

laatste nieuws

08 juli 2024
Nieuwe Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM)
01 juli 2024
Duurzaam en Saamhorig: Het Project STEK in Rosmalen
27 juni 2024
Financieringsstelsel Monumentenzorg onder de loep