Subsidiescan

Bijna voor ieder bouwproject kan een groenfinanciering worden aangevraagd.

Voorwaarden voor alle projecten

 • Het gaat om een nog te realiseren project in Nederland. Een aanvraag moet worden ingediend binnen zes maanden na de start van de bouw.
  • Start werkzaamheden nieuwbouw: het eerste moment dat ‘een schep de grond in gaat op de bouwplaats’.
  • Start werkzaamheden renovatie: het eerste moment dat wordt begonnen met de sloopwerkzaamheden.
 • Het is aannemelijk dat het project enig eigen rendement oplevert;
 • Al het hout wat wordt toegepast moet FSC of PEFC gecertificeerd zijn;
 • De aannemers op het werk moeten ook FSC gecertificeerd zijn;

 

Utiliteitsgebouwen & Industrie

Dit thema bestaat uit drie categorieën; renovatie utiliteitsgebouwen, nieuwbouw utiliteitsgebouwen en industrie. Binnen deze categorieën moet je ten minste voldoen aan één van de genoemde voorwaarden om in aanmerking te komen voor de groenfinanciering.

 

 • Bij renovatie dient het energielabel ten minste met 2 stappen te verbeteren.
 • Voor nieuwbouw is een energieneutraal gebouw (BENG 2 van 0) of een verbetering van 50% ten opzichte van het huidige bouwbesluit nodig.
 • Voor een gebouw met een industriefunctie moet een BREEAM niveau outstanding of GPR 8,5 worden gerealiseerd.

 

Woningen

Bij woningen bestaan er twee categorieën; nieuwbouw en renovatie. Ook hier moet je ten minste voldoen aan één van de genoemde voorwaarden in de categorie om in aanmerking te komen voor de groenfinanciering.

 

 • Bij de renovatie van woningen hangt de subsidiehoogte af van de verbetering van het energielabel. Deze dient ten minste met 2 stappen te verbeteren.
 • Bij nieuwbouw hangt dit af van het primair fossiel energiegebruik welke nihil moet zijn of 50% beter dan het vigerende bouwbesluit.

 

Groenfinanciering aanvragen?

De hoogte van het bedrag aan groenfinanciering dat kan worden verstrekt hangt af van het duurzaamheidsniveau van het gebouw en de omvang in vierkante meters. Aanvragen kunnen het hele jaar door worden ingediend. Een aanvraag moet binnen 6 maanden na de start van het project gemeld zijn. Een specialist van Van Draeckeburgh kan samen met je bekijken of jouw project in aanmerking komt voor financiering en of wij jouw aanvraag nog op tijd kunnen indienen.

Neem gerust contact met ons op voor een uitgebreid overzicht van de voorwaarden per categorie en een plan van aanpak voor de aanvraag van jouw project. 

Opdrachtgevers helpen om de optimale oplossing voor hun vastgoed te vinden, zowel technisch als financieel. Dit vraagt om kennis, ervaring, een praktische instelling en overtuigingskracht. Een prachtige uitdaging.

Contactpersoon Vdsf
Mitchell
Subsidie aanvragen?

Gerelateerd nieuws

23 november 2023
Duurzaam distributiecentrum voor DKL Equipment in Zwolle
20 november 2023
Transformatieproject: The Usual Hotel in Rotterdam
13 november 2023
Herontwikkeling van het Muntgebouw in Utrecht