Toegenomen bevolkingsgroei, gestegen rente en flink gestegen bouwkosten zorgen voor een grote woningbouwopgave. Projecten die door veranderde economische omstandigheden dreigen stil te vallen doordat ze hun businesscase niet meer rond krijgen, kunnen in aanmerking komen voor de Startbouwimpuls (SBI). Deze Startbouwimpuls is bedoeld om de verwachte dip in de bouw op te vangen. Projecten die planologisch ver genoeg zijn om te starten, maar door de veranderende omstandigheden stil komen te liggen, kunnen met deze impuls weer vlot worden getrokken. De SBI kan door gemeenten worden aangevraagd.
Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is een groslijst beschikbaar gesteld. Doel van deze lijst is het maken van een inventarisatie van potentiële projecten voor de SBI, om zo te weten wat er speelt. Het is geen voorwaarden voor indiening voor de SBI om op deze groslijst te staan.
Er zijn een aantal randvoorwaarden geformuleerd waaraan het project moet voldoen. Wanneer het project niet voldoet aan deze voorwaarden, komt het niet in aanmerking. Wanneer slechts een deel van het project voldoet, kun je voor dit gedeelte een aanvraag indienen.
Er is geen minimum aantal woningen waaraan moet worden voldaan. De aanvraag moet worden ingediend door de gemeente, in samenspraak met marktpartijen en corporaties.
Voor de Startbouwimpuls is minimaal € 250 miljoen beschikbaar. Mocht uit de inventarisatie van de groslijst blijken dat er meer budget nodig is, dan kan het budget worden opgehoogd. Op dit moment is nog niet bekend wat voor bedragen per woning beschikbaar gesteld zullen worden. Alle binnengekomen projecten worden gerankt, en op basis van deze ranking wordt toegekend. Er is dus geen sprake van ‘first come, first serve’.
De deadline voor indiening is 1 oktober 2023. Streven is om uiterlijk 31 oktober 2023 de Startbouwimpuls toe te kennen.