Subsidiescan

Hembrugterrein: 30 hectare herontwikkeling

Vroeger was het Hembrugterrein in Zaandam omgeven door hoge hekken. Onbekend terrein, alleen toegankelijk voor degenen die werkten in dit hart van de Nederlandse militaire industrie. Nu is het een van de grootste herontwikkelingsgebieden van Europa. Een prachtig project waarvoor wij op een groot aantal vlakken subsidieonderzoek gaan doen.

 

Wat eraan voorafging
Het Hembrugterrein is onderdeel van de Stelling van Amsterdam: een verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 rond Amsterdam werd aangelegd. Dijken, sluizen en forten, over een lengte van 135 km, beschermden de stad in tijden van oorlog. Op het terrein bij Zaandam werden wapens en munitie geproduceerd in zwaarbeveiligde gebouwen. Deze voorheen afgesloten enclave wordt nu ontsloten, er zijn al enkele bedrijven gevestigd. Begin 2018 werd het Hembrugterrein door de Rijksoverheid verkocht aan Hembrug Zaandam BV: 30 hectare herontwikkeling, inclusief een stuk of 70 gebouwen waarvan het merendeel een monumentenstatus heeft.

 

Een locatie met karakter, een wereld aan ideeën
De monumentale panden, het vele groen en de ligging aan het water bieden volop mogelijkheden voor een creatieve mix van wonen, werken, leren en ontspannen in de metropoolregio Amsterdam. Restauratie en herbestemming vormen een belangrijk onderdeel, maar er zijn ook plannen voor zo’n 1000 nieuwbouwwoningen. Zonder gasaansluiting, want de prioriteit ligt bij duurzame energievoorziening, duurzaam waterbeheer en hergebruik van materialen en afval. Er komt een centrum voor moderne kunsten, er is overleg over een bootverbinding, er zijn ideeën voor innovatieve mobiliteitsoplossingen – kortom, volop plannen en projecten die de komende jaren verder worden ontwikkeld.

 

Breed (subsidie)onderzoek
Naast de aandeelhouders van Hembrug Zaandam BV: ABC Planontwikkeling en LIFE MAKES SENS, spelen ook overige eigenaren op het terrein, gebruikers, omwonenden en de gemeente een grote rol bij de herontwikkeling van het terrein. Van Draeckeburgh is bij het project betrokken om het subsidiemanagement uit te voeren. Hierbij gaat het niet alleen om cultureel erfgoed en verduurzaming, maar ook om subsidieonderzoek naar onder meer smart energy, slimme mobiliteit, regionale versterking en maatschappelijke programma’s in het gebied. Een mooie uitdaging die we graag op ons nemen.

 

Subsidie aanvragen?

Gerelateerd nieuws

23 november 2023
Duurzaam distributiecentrum voor DKL Equipment in Zwolle
20 november 2023
Transformatieproject: The Usual Hotel in Rotterdam
13 november 2023
Herontwikkeling van het Muntgebouw in Utrecht